Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Vissa dagar vill man bara till Haparanda...

Måndag
10
Juni

Kolboda - Rönneskär 33km

Men andra, vill man liksom stanna upp i nuet. Idag är den senare typen. Jag sitter på en ö vid namn Rönneskär en bit norr om Kalmar och har haft en härlig dag.

Jag gick upp okristet tidigt, egentligen inga problem. Första morgonbadaren kom klockan 6.20, jag var lite orolig att de skulle gnälla över tältet. Jag hade ju trumfkortet Sandell(inte Sandén), optikern från igår, men det behövde jag inte använda. Alla jag träffade imorse uttryckte bara sin glädje över den fina morgonen, trevligt folk!

Drog fötterna efter mig, Sandell skulle ju också morgonbada. Så klockan 8 var jag redo, utan att ha snackat med Sandell. Precis när jag ska iväg kommer han ner för sitt morgondopp! Vi snackar en stund, dels har han lite tips på vägen framöver, dels berättade han om sina planer att runda Öland. Hoppas det blir av! Han hade varit inne på bloggen och kollat igår kväll.

Han önskar mig lycka till, så vid 8.15 i motvinden sätter jag av mot Ölandsbron i fjärran. Det var fruktansvärt tungt i kajaken, och att sitta med en surpelle i en kajak är inte kul. Dags att muntra upp honom, så jag lovade att gå iland i Kalmar för lunch, och mumsade i mig två ölkorvar. Man är ju sitt eget bästa sällskap, eller hur man säger...

Vid 14 var jag så framme, efter en mycket vacker och ringlande kanal genom Kalmar. Jag passerade ställen där takhöjden kan diskuteras, och kom mitt in i en kanot-polomatch. Väldigt aktiv förening, Kalmars kanotklubb. De bjöd in mig att delta, men det såg både kallt och rätt tufft ut när de välte varandra. Kul att kolla på helt enkelt!

Jag gick mot närmaste pizzeria i Kalmar, 8 minuter från kajaken. Halvvägs där går jag förbi Max, min gamla arbetsgivare. Planerna ändrades, och jag spenderade nästan 200kr, och blev proppmätt, inte hänt sedan Montans i Höllviken! Restaurangchefen och jag snackade en stund, han erbjöd mig jobb på stubben, och det visade sig att vi hade gemensamma bekanta. Något jag märkte var att gråmössorna sliter arslet av sig för att få allt att gå runt, medan vitmössorna fördriver tiden; gällde det även vår restaurang, storasyster?

Tillbaka i kajaken hade vinden vänt 180 grader, skönt! Genom kanalen vid Drag kunde jag bara driva med vind och ström igenom, tog inte ett paddeltag. Lite kivigt att hitta inloppet utan GPS kan jag tro, någon sa att den var igenvuxen, Sandell sa att den var där i högsta grad, och skräpplockarna paddlade ju den igår!

Det är svårt att få med allt, men igår kröp en sälkut upp till mig när jag åt kvällsmat. På ön jag bor på inatt finns en mysig stuga med senaste tidningen från 2002.

Visa kommentarer