Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Vanlig dag på jobbet

Lördag
8
Juni

Tjurkö - Styrsholm 34km

Vid 9.55 var jag påväg igen, morgonrutinen var något trött. Motvind bitvis, som dessutom var rätt stark, fram till Torhamn. Där stannade jag till, jag behövde nämligen gas till köket. Sista gastuben skulle räcka ytterligare 10 dagar, men stå utan gas på morgonen är inte kul.

Jag gick iland på campingen strax utanför staden, på en bra strand. Det blåste rejält, men det var medvind. Dock skulle jag behöva paddla ett par kilometer i sned motvind för att runda Torhamns udde.

Vid ICA låg en liten pizzeria, så jag gick in och beställde en pizza och satte mig ner och laddade dator, batteri och telefoner. Ägaren var en kärlekskrank kille, som ofta frågade hur kärlekslivet i London var. Jag hade redan förklarat att jag inte var stockholmare. En annan kille sitter lite smått onykter och börjar prata med mig. Det visar sig vara en föredetta delägare i Sveriges bästa IT-skola. Han ringde runt till stans alla affärer och frågade efter gas för min skull, trevlig kille! Nåja, det blev T-dojja från ICA istället, funkar lika bra. Killen var i startgroparna för att blåsa nytt liv i en snart nerlagd skola, genom att göra den till friskola.

Tillbaka i kajaken, blåste det nästan ännu mer. Ner till Torhamns udde var det riktigt tungt, runt 11 sekundmeter var sagt. Jag undvek också några vindsurfare och kitesurfare på vägen, genom att gå över ett grund. Och grunt var det, så grunt att jag gick på grund. Kajaken klarade sig dock! Den är svårstyrd med utan fart, styrtagen blir också rätt ineffektiva i så stark motvind med fullastad kajak tyvärr. Näsan i kapellet, och känna riktningen med öronen blev min melodi.

När jag väl rundat hörnet, låg jag mest och drev en stor bit av vägen norrut, så slut var jag. Massvis med sälar dock, de är mycket vackrare och mer närgångna än på västkusten. Knubbsäl jämfört med gråsäl kanske? Nu sitter jag vid en mystisk betongramp och ser Ölands södra udde blinka febrilt. T-sprit luktar så fantastiskt gott när det brinner, och skapar en perfekt kvällslampa. Tänt med tändstål också!

Visa kommentarer