Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Vackert så det förslår

Torsdag
11
Juli

Stenskäret - Klyvan 75km

Var måttligt road av gårdagens tält-upptåg när jag stelfrusten vaknade strax efter 3. Kunde väl åtminstone blåst upp liggunderlaget? Nåväl, vid 3.35 kom jag iväg, något gladare efter att ha ätit sista ölkorven.

Upp först över en otroligt grund passage mellan två öar, rekommenderar inte att paddla i sundet vid Mellerstön. Därefter tog jag sikte på Rödkallen med resans längsta överfart på 27km. Sista halvmilen kände jag mig rätt sömnig, kökade upp sista mackorna med kaviar och paddlade fram. Gick iland på en liten strand, gick ett snabbt varv på ön och hälsade på folk, sedan en tupplur på stranden i två timmar.

När jag vaknade kom en segelbåt in i hamnen, och en pappa och hans son kommer fram och surrar om allt möjligt en bra stund, mycket trevligt. Jag hade ingen täckning, men fick ta ut en prognos på hans mobil, Telia är ju fantastiska gällande täckningen! De är båda inbitna seglare, med hemmahamn i Höga Kusten, så vi surrar om fyren på Piteå Rönnskär, som egentligen kommer från Sandhammaren, och samma modell som på Rödkallen.

Efter ytterligare en stund kommer en motorbåt iland med en mycket trevlig äldre man som slår sig ner bredvid mig under lunchen och snackar om allt och inget. Han berättar mycket om ön och tipsar. Egentligen tycker han att jag ska ta ut kurs mot Haparanda direkt, men hans son tycker inte ens jag ska ta sikte på Kalix, det är ju för långt.

Nåväl, jag siktar på Kalix och paddlar fram till midnatt, då jag går iland på en ö. Mycket olika bud om vädret, SMHI har ändrat sin prognos 4 gånger för morgondagen, med vindstyrkor mellan 2 och 8 samt riktning från nordost till syd via väst! Sover på liggunderlaget bredvid kajaken, med transportkapellet som täcke och hatten som myggskydd för ansiktet.

Jag måste säga att Luleå skärgård kanske är den vackraste hittills, verkligen fantastisk paddling!

Visa kommentarer