Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Vågor

Fredag
24
Maj

Risö - Kärra 32km

Dagen började inte alltför tidigt, jag skulle ju ha medvind hela vägen till Varberg, så hinna, det skulle jag nog. Tji fick jag! Mink fick jag dock se på morgonen!
9.20 var det
Jag tog ut en sydostlig kust igen, in mot fastlandet. Vågorna rakt bakifrån var inga problem. Efter att ha gått längs med kusten en bit kände jag ett visst obehag, vågorna blev bara större och större. Jag dubbelkollade med SMHI, jodå, både Varberg och Göteborg hade 3 sekundmeter, och det skulle vara avtagande på eftermiddagen. Något gick nog fel i den prognosen?

En god lunch intogs vid 12 där jag rensade skafferiet, då jag provianterar i Varberg. Mycket mystisk ö lunchade jag på, med nedbrända enrisbuskar och jordfyllda vindskydd, helt utan kreatur eller dylikt.

Jag drog mig fram i den sneda medvinden, såg ett skär fullt med sälar, och gled snabbt ner till Malö, där jag snabbt stannade till för att montera pontoner och fylla vattensäcken med saltvatten. Allt för att optimera kajaken för överfarten till Ringhals. Redan här hade jag insett att jag inte skulle nå Galtabäck vid 18, så jag meddelade kusinen att det nog var norr om Varberg som gällde.

Inget ont om pontonerna, de var nog det som höll mig på rätt köl hela vägen över Kungsbackafjorden. Vågorna var rejält stora och åt upp horisonten lite för ofta och bröt lite för mycket för min smak. Oron med pontonerna var att jag skulle slå hål på dem med paddeln, tappa dem i sjön eller dylikt. Då hade överfarten kunnat bli riktigt farlig. Utan dem hade jag stannat vid Onsala.

Jag tog mig över efter lite om och men, och fick vika av till en mer ostlig kurs, Ringhals fick bli en annan dag. Strax efter ankomst kom Tomas och plockade upp mig på den lilla grusväg jag hamnat på, mycket tacksam för det! Sedan åkte vi ner till Varberg.

Nu sitter jag mätt i kusinens säng och ska sova första(och kanske sista) natten inomhus på ett tag. På middagen bjöds det på fläskfilé, bearnaisesås, lax, potatisgratäng, ungsstekt potatis, potatissallad och mycket mer, riktigt gott och välbehövligt! Det pratades jul, bröllop, kartor, gammal släkt och mycket annat trevligt. Imorgon ska det inhandlas proviant för kommande veckor, sedan bär det av söderut igen. Passerar jag Varberg imorgon vid läglig tid, var jag inbjuden att husera ytterligare en dag!

En sista sak, min kusin gjorde mig medveten om att alla kommentarer inte syntes direkt på bloggen. Det fixade jag till lite nu!

Visa kommentarer