Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Tumlande åska

Tisdag
28
Maj

Tylösand - Torekov 28km

Vissa dagar händer det inte så mycket, bara allmän paddling. Andra händer det massor, såsom idag.

Vid 10.30 paddlade jag ut, med Hovs Hallar på andra sidan Laholmsbukten i sikte. SMHI hade ändrat sig, 5 sekundmeter avtagande till 4 på eftermiddagen, perfekt!¨

Bukten var kortare än jag tänkt mig, mentalt. Halvvägs ut la jag mig och drev med den lilla vind som fanns, för att fika. Jag vevade upp radion, jag börjar lyssna mer på P1 istället för att ha det tyst numer. Knak säger det, så går hantaget på veven av. Riktig skitplast, men det går bra att veva med handskar nu.

Någon minut senare dyker några blåshål upp bredvid kajaken, tumlare! Jag hade sett fram emot att få se några, och Laholmsbukten var ju ett bra ställe för det, visade det sig. Häftigt!

Halvvägs från mitten till Hovs Hallar såg jag ett tungt åskmoln över mitt mål, men åskan varade rätt kort stund då molnet drog bort, bort från Hov, men även bort från mig. När jag var riktigt nära, kom ett nytt åskmoln, denna gång betydligt större. Jag paddlade snabbt in till en av de mäktiga hallarna, och precis när jag dragit upp kajaken på sjögräset, kom ösregnet. Därefter åskan.

Jag satte mig i regnet en stund, sen tänkte jag hämta spritköket för lite kaffe. Pang! Blixten slog ner i den "hall" jag gått iland i, inte långt från mig. Jag kastade mig tillbaka och rörde mig inte en meter tills allt var över. Vid 18.00 kunde jag lugnt paddla ut igen, och tog mig till Torekov, där det även här finns säl. Skönt att slippa sanden, den är verkligen överallt, i maten, tältet kläderna, ja överallt.

Imorgon väntar Kullen, som jag har bra utsikt över från tältplatsen.

Visa kommentarer