Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Stormande surströmming

Onsdag
3
Juli

Rotskäret - Skagsudde 61km

Imorse såg förutsättningarna inte bättre ut än igår eftermiddag. Möjligen hade vinden lättat något, men sjön var densamma. Trots det, drog jag iväg vid 9.20, med pontonerna monterade.

När jag kommit ut ett någon kilometer från bergsväggen, gick det betydligt bättre i sjön. Det var enorma vågor, något ovetenskapligt fick jag de större till åtminstone 2.4 meter. De bröt generellt sett inte, men när de väl bröt, var jag tacksam för pontonerna. Medvinden gjorde det hela till ett rätt trevligt äventyr, och med pontonerna kändes det tryggt.

Efter några timmars paddling svängde jag in i sundet mellan södra och norra Ulvön, det skulle bli pizza-dags. Jag gick in på Almagränden och beställde en pizza. Obegränsat med tunnbröd och pizzasallad, så jag blev riktigt mätt tillslut.

Utan att få känna lukten av surströmming en enda gång, stod jag sedan startklar vid kajaken. 6 glasskulor hanns med också. En man ror fram till mig, och frågar om jag möjlgen paddlar Blå Bandet. Jodå, det gjorde jag ju! Han hade kollat på kajaken när jag åt, och sett Ales Stenar på baksidan av mitt sjökort, och min näsa var den sista ledtråd han behövde. Vi snackade en stund, men sen ville han prompt att jag skulle skynda vidare.

Ut igen från Ulvön, jag paddlade ut från sundet ostligt denna gång. Första timmen agerade Ulvön vågbrytare, sen kom de tillbaka. Jag började så sakteliga planera inför min ankomst till Skagsudden, det såg långgrunt ut, och förhoppningsvis var det sandstrand så jag kan surfa iland, satt jag och drömde. När jag kom närmare såg jag bara raka klipphällar, och havet dånade in bland grund och ingav ordentlig respekt. Ingen av de vikar jag sett ut var möjliga att ta sig till i vågorna, så jag fick paddla vidare. Först trodde jag att det var gryningen som gällde, för solen skulle precis gå ner, men rätt snabbt hittade jag denna platsen, hyfsat trevlig om än lite myggig. Det var en liten ö som gjorde denna vik möjlig att ta sig till, allt annat var hela havet stormar!

Visa kommentarer