Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Roll-träning

Måndag
22
April

Med Docklands Watersports centre

Nyss hemkommen från roll-träning med min seglingsklubb!

Jag har försökt boka in en tid för att lära mig rolla. Flera gånger har den avbokats i sista sekund, så jag valde helt sonika bort att lära mig rolla med min kajakklubb. Så igår frågade jag på seglingsklubben istället, och visst kunde de lära mig rolla. Det skulle kosta £5, och jag kunde komma redan nästa dag. Skillnaden i pris var ju inte helt fel, på kajakklubben skulle 1.5 timmars träning kostat £80. Här fick jag 2 timmars träning för £5. Så idag knallade jag ner till seglingsklubben, och lärde mig rolla av James.

Jag har egentligen ingen koll på hur man enklast lär sig rolla. James hade ett intressant tillvägagångssätt, som fungerade perfekt. Han drog på sig sin våtdräkt och hoppade i plurret, medan jag satt i en forskajak i min torrdräkt. Tekniken gick ut på att i små steg lära sig rollens delar.

1. Första uppgiften - bli blöt! Så jag kapsejsade, höll fast mig med knäna i sittbrunnen och rollades upp direkt.
2. Lyft upp paddeln till ytan när du hänger upp-och-ner. Efter att ha hamnat upp-och-ner, så ska paddeln ligga paralellt med kajaken, ovanför ytan. Efter att denna uppgift var klar, rullade James upp mig igen.
3. Vinkla paddeln vinkelrätt mot kajaken, med det främre bladet bort från kajaken, och det bakre alldeles vid. Sen var det bara att bli upprullad igen.
4. Efter att ha flyttat ut paddeln ännu en gång, så skulle jag lägga lite tryck på paddeln, så kroppen lyfts upp mot ytan. Sen rullades jag upp av James igen.
5. Med alla dessa steg i ett, skulle jag nu komma upp liggandes på akterdäck, med huvudet lutandes mot vattensidan jag just kommit upp från.
6. Färdig roll!

Totalt sett tog det ungefär 10 rollar att fatta galoppen, och lika många kallsup. Det riktigt bra med denna meto var att det tog 30 minuter, inklusive lite teori, att fixa första självständiga rollen. Inte heller behövde jag göra något fel, då varje steg i sig var så litet och enkelt.

Jag ska också göra lite roll-träning på söndag, så förhoppningsvis har jag en någorlunda säker räddningsmetod med mig. Självklart följer min vanliga säkerhetsutrustning med, så jag klarar av ett wet-exit.

Saker att ta lärdom av är att jag inte kan rolla två gånger på raken, om den andra är oavsiktlig kapsejsning. Inte heller tänker man tanken på ett wet-exit när man tränar roll, jag skulle nog drunknat innan jag tänkt den tanken idag. Min torrdräkt är tät, trots att den består av två delar - jacka och byxor.

Tack till James, som lärde mig, och hoppade i en andra gång när jag misslyckades med min dubbel-roll!

Visa kommentarer