Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Rata inte Ratan

Söndag
7
Juli

Ostögrundet - Bakviken 59km

Vid 7.25 paddlade jag iväg idag, utan hatt under den klarblå himlen. Hatten låg nämligen inne i innertältet längst fram i främre skottet.

Jag valde att gå innanför den ö jag sovit på, sjökortet visade blått. Först upptäckte jag att det inte var mer än någon decimeters djup. Därefter var det helt igenvuxet av vass, med bara en mycket smal och sniklig kanal, som jag var tvungen att stanna i två gånger och vända på en femöring. Väl ute i lagunen stod det träd där det på sjökortet fanns undervattensstenar. För att inte nämna alla sommarstugor som inte var utmärkta, elkablar både över och under vattnet, och även en bro.

Efter lunchen just söder om Rataskär gick jag förbi Ratan. Jag såg något som liknade ett café i Ratan, så jag gick iland. Det visade sig vara ett mycket fint kök, med både dusch och toalett för allmänheten. Vaktmästaren tyckte bestämt att jag skulle kila upp till smörgåsbordet, med tanke på min långväga resa.

Sagt och gjort, jag gick upp till restaurangen och tog för mig av smörgåsbordet. Det är aldrig ekonomiskt försvarbart att sälja buffé till mig, jag åt två överfulla tallrikar med bland annat den godaste inlagda sillen jag smakat på. Proppmätt har jag lite på tallriken, och kassörskan kommer fram och pratar en stund över en kopp kaffe. Hon var mycket imponerad över min resa, och jag fick ta med mig de tre potatisar och mackan jag hade kvar i en doggybag. Hon tyckte också att jag skulle hyra en roddbåt, och sova på Rataskär inatt. Jag förklarade att jag skulle paddla vidare. Lite tystare säger hon att jag kunde få låna en roddbåt gratis. Jag tackar trots det nej.

Tillbaka i kajaken hinner jag inte förbi gästhamnen innan någon ropar på mig: "Vilken smal båt du har!". Vi pratar en stund, och snart kommer mer folk och pratar. De ropar på folk i stugor och hus, "En kille här har paddlat från Strömstad", "Kom och titta, han ska paddla till Haparanda på 5 dagar" eller "Han har varit med i Sydsvenskan". Snart berättade jag mina historier för en större skolklass med folk. En av dem börjar räkna på sträckan till Haparanda, och försöker sedan skingra folket, jag har ju rätt tight om tid för den planen.

Strax efter Rataskär går jag mellan en ö och fastlandet. Vips befinner jag mig på en badblats. Problemet är bara att det från badplatsen går en sanddyn över till ön, någon meter bred, under några centimeter djupt vatten. Enkelt löst genom att kliva ur kajaken och dra den över, men då har man ju inte paddlat hela kusten! Jag testade att på ren kraft ta mig över, till ingen nytta. Sedan undersökte jag vart det var djupast, och tog sats. Det var precis att jag kom över!

Enligt planen kom jag precis så långt som jag borde idag, 30 sjömil närmare Haparanda. Började inte jättetidigt, nästan 3 timmars lunch. Dock ingen kvällsmatspaus, och rätt sen avslutning, 22, samt gynnsamma sydliga vindar, sned medvind. Imorgon väntar sidvind och sedan sned motvind, blir tufft att komma 30 sjömil närmare Haparanda då!

Visa kommentarer