Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Möten med karaktärer

Onsdag
19
Juni

Toklo - Söder Långholm 55km

Dagens fräckis var kort och gott att börja tidigt. Vid 6.10 kom jag så iväg, med Norrtälje som vision.

I stiltje första halvtimmen tog jag mig nordost. Sen började vinden blåsa ostligt, sned motvind. Jag kämpade på, hade rätt mycket motivation sedan jag gått upp så tidigt. Strax efter Dalarö möter jag en färja mellan två farleder. Jag funderar stilla vilken sida om skäret han ska gå på. Då hör jag ett flåsande bakom mig!

Jag vänder mig om, och ser en åsna! Eller en säl? Hur ser ett sjölejon egentligen ut, tänker jag. Nick förklarar att det är en knubbsäl, det trodde jag var alla svart-ansikten jag sett sedan Smygehuk.

Jag hörde lite om midsommarplaner vid lunchen med Lennart på HBB, och allt var grönt. Jag undervisade också damen i sjön om hur man firar en riktigt svensk midsommar.

Precis efter lunch hör jag ett karaktäristiskt plaskande bakom mig. Jag har gått in i rätt stökig sjö, och visslade för mig själv. Snett bakom mig kom Nick uppaddlandes, i sin nya kajak, en Prijon mest lik en surfski med packluckor, sittbrunn och kapell.

Efter en stunds pratande bjöd Nick hem mig till sina föräldrar på Fågelsbro. Jag tackar tacksamt ja, och får träffa hans sambo, två barn och föräldrar. Det bjuds på kaffe, jordgubb-och-rabarberpaj och toast, mycket trevligt! Vi pratar allt mellan himmel och jord, och har trevligt i 45 minuter. Sen ska jag vidare, och i viken får jag sällskap av Nicks son, 9 år, som hanterar den stora Prijonen alldelens själv i den starka vinden. Jag var minst sagt imponerad!

Efter att jag lämnat Nick bakom mig, och paddlat in i kanalen möter jag damen i sjön. Hon simmar runt med flythjälp, och när jag uttrycker mitt nöje med vädret i denna vik, uttrycker hon sitt nöje med vattentemperaturen i viken, 18 grader! Hon frågar mig sedan ingående allt om midsommar, från vilken dag det är, till vad man äter till sill, grill och nubbe. Jag som utlandssvensk berättar vad jag tycker, hon har bjudit in till midsommarfest och vet inte vilken dag hon bjudit folket! Värt att notera är att hon hade en viss brytning.

Vinden vred upp till sydlig efter mötet med Nick, men efter 19 var kroppen rätt slut. Nu sitter jag i Finnhamn, köket stängde 10 minuter innan jag kom iland. Däremot fick jag massor av gott bröd, öl, jordnötter och annat istället. Jag sover på Söder Långholm, på andra sidan sundet. Jäklar vad kul kajaken är utan packning!

Visa kommentarer