Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Mannen i fören

Lördag
22
Juni

Älmsta - Öregrund 47km

Efter en härlig frukost på Ankargården, kom jag iväg vid 11.10. Inte en enda paus tog jag. Den som iaktog mig noggrannt kanske såg mina tre pissepauser i kajaken.

Mest spektakulärt under dagen, var en havsörn jagad av mängder av sjöfåglar, stackarn. De är en mäktig syn, min fjärde havsörn såhär långt! All ära till Björn Helander, jag hade inte koll på att projekt havsörnen hade en sådan eldsjäl, men Nick undervisade mig i ämnet på Värmdö.

Vid Fålön mötte jag en båt, med en man sittandes i fören med ryggen framåt. Frugan hans körde, och i den konstallationen kunde hon inte se någonting framför båten. Nu hade jag rätt bra koll på dem, så vi undvek en krock, men när hon upptäckte mig när de passerade mig om babord, fick hon sån panik att saker flög ur båten av hennes viftande. Inte skulle jag vilja köra en bil med en man sittandes på motorhuven.

Anledningen till mitt skyndsamma paddlande i medvinden till Öregrund, var att storasyster, hennes blivande make, lillasyster, mor och far väntade mig där, vi skulle äta på någon restaurang. Jag hade fått rådet att inte gå in i Öregrund om jag ville tälta, så jag höll mig långt från orten och gick in genom snårskog och stig i 40 minuter innan jag nådde pizzeria Jakten, där familjen väntade. Nå, det gick visst att tälta rätt nära Öregrund också, eller varför inte sova utanför kyrkogårdsmuren?

Vi hade en mycket trevlig stund, men sen skulle några tillbaka till Sala, andra till Västerås, och någon till sitt tält långt in i snårskogen. Storasyster och fästmannen ville följa med till kajaken och säga adjö, och jag varnade för att vandringen var lång, beskrivningen Galdhöpiggen 2.0 avskräckte farsan. Jag ville dock gärna ha sällskap genom snåren i mörkret, så de hängde med, och vi fick en trevlig pratstund bland kvistar, lera och myggor. Jag tror dock stigen var lite för diffus för att vara njutbar, även för oss fjällvandrare.

Visa kommentarer