Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Klädvalens dag

Tisdag
25
Juni

Lövgrund - Storjungfrun 48km

Först vid 9.50 kom jag iväg, klockan hade fruktansvärt svårt att övertala mig när den ringde för en betydligt tidigare start. Ut barfota i badbyxor och torrdräktsjacka, det var rätt varmt, men blåste lite.

Mycket häftig naturupplevelse precis utanför min vik på Lövgrund; när jag paddlade ut, behövde jag gå väldigt nära en fiskmås, bara en meter ifrån. Jag paddlade med sidledsdrag på motsatta sidan, men när jag kom bara någon meter bort, ser jag fågelungarna som springer omkring på stenvallen. Jag hade kunnat klappa fiskmåsen, och tagit med mig ett par ungar hem, så nära kom jag! Helt utan att störa lämnade jag sedan viken.

Jag tog först sikte på fyren Trödjehällan, men ganska snabbt ändrade jag kurs till ostliga udden av Iggön. Strax efter kursändringen kommer en båt upp om styrbord, en stor öppen motorbåt.

Det visade sig vara Kustbevakningen som var ute och kollade läget vid fågelskyddet längre bort. Ombord fanns två trevliga grabbar, vi snackade en bra stund. Jag hade inte pratat med någon sen Öregrund. Han som inte hette Petter hade stenkoll på blå bandet, han hade till och med lämnat in ett förslag till ledningen att Kustbevakningen skulle paddla HBB. Varje distrikt skulle paddla sin sträcka och lämna över utrustningen till nästa distrikt, vilken häftig idé!

Jag lämnade dem efter en halvtimme, och kom piggt fram till Iggön vid 14, där jag käkade lunch på ett klippblock utanför ön. Jag hade börjat bli lite väl varm i jackan, så den flög av vid lunchen.

Vidare ut mot Kusökalv började det bli lite kallt i den växlande molnigheten. Jag försökte hålla fötterna vid liv, men de domnade bort rätt rejält, så kvällsmaten blev mycket bökig bland kullersten. Vid två tillfällen var jag övertygad om att en tå var bruten.

Storasyster ringde på en fjärd, och vi snackade lite om deras stundande bröllop, kläder och lyfta brudklänninar och annat. Nattläget blev på Storjungfrun, ett tips från Kustbevakningen. Här är mycket fint, lite väl myggigt bara.

Visa kommentarer