Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Kantarellgröt och bortlovade sträckor

Söndag
30
Juni

Skatudden - Åstön 50km

Någon trodde visst att jag åt kantarellgröt numer. Jag hade inte hört med Svenska Akademin om jag fick byta uttrycket "skogens guld" från kantareller till hjortron. Jag försökte sedan mynta begreppet Norrlands Guld för hjortron, men bolagsverket svarade torrt att det var varumärkesskyddat av någon gul kolsyrad dryck. Kort sagt har jag myrens guld, eller det gula guldet på gröten, och inget annat.

Jag vaknade till en klarblå himmel och rev tältet vid näckrosdammen. Efter frukosten lämnade jag viken med det stillastående vattnet 8.55.

Första timmarna gick det bra i bara shorts och wetshirt, men efterhand ökade en kall pålandsvind. Jag envisades med klädseln lite för länge, och var rätt nerkyld när jag svängde av mot land för att byta om. Både passiv och rätt korkad satte jag på mig torrdräkten, så nerkyld hann jag bli.

Vidare mot Lörudden sedan, där jag köpte en glass och en chokladkaka som kompletterade lunchen. Sedan ut över Sundsvallsbukten, en mycket lång distans på öppet vatten. Jag gick iland på Åstön, där jag sover inatt. Hela ön är fullpepprad med gula skyltar, med så finstilt text att man inte kan läsa det från vattnet. Fågelskydd? Övningsfält? Sjökortet var helt tomt, så jag gick fram och läste "Fd. militärt övningsfält".

Igår lovade jag en fiskare att gå inomskärs förbi Härnösand. Han tyckte det skulle vara fyndigt om jag begärde broöppning där! Jag har också lovat att gå mellan Ulvöarna och äta pizza i sundet, men det är några dagar tills dess. Vid horisonten syns blåa kullar, öar på 250 meter säger sjökortet. Hovs Hallar släng dig i väggen säger jag!

Visa kommentarer