Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Jag ser ljuset, Jonathan

Torsdag
11
Juli

Hamnskäret - Stenskäret 40km

Dagen började tidigt, men vinden blåste hårt i tältduken. Inga 2 sekundmeter motvind som utlovat, snarare 7 sekundmeter, alltjämt motvind. Nåväl, inte mycket att göra åt saken, jag har ju ett rätt tight tidsschema. När jag skulle ut med kajaken inser jag dock att det är omöjligt, igår gick jag iland i en klippskreva på klipphällen, och nu får jag omöjligt i kajaken där. Fullt logiskt val av landstigning med gårdagens sydliga vindar och dagens utlovade 2 sekundmeter. Urpuckat eftersom jag vet att väderprognoserna sällan är korrekta.

Bära kajaken uppför den branta klipphällen några hundra meter till lä i norr, för sjösättning? Nope, istället knatate jag runt på ön. Snart hittar jag en jordkällare vid ett övergivet sommarhus. Där slår jag mig ner och läser ut boken Farväl till vapen. Skitbok, verkligen! Som författare har man som ansvar att huvudpersonen åtminstone har något glädjeämne kvar vid bokens slut! I filmen Silver linings playbook får huvudpersonen ett raseriutbrott efter att ha läst boken, men min reaktion var något lugnare.

Så jag söker annan underhållning, i form av blåbärsplockning. Varannan i hinken brukade morfar säga!

Vid 13.30 har havet lugnat ner sig något, men sjösättningen blir ändå den mest avancerade hittills. Nästan urkastad ur kajaken kom jag tillslut ut från skrevan och får pumpa ur en proppfull sittbrunn. Därefter vidare norrut, tacksam för att motvinden snart vred om till någorlunda medvind. Vid kvällsmaten på Jävre Sandön gjorde jag mig iordning för den långa etappen över till Kalix och sedan till Haparanda, med att sätta på mig fullt med kläder under torrdräkten. Nattpaddling väntar!

Dock vågade jag inte paddla längre än 00.00, då sjön börjat komma från nordväst, och jag hade svårt att se konturer utan solen som lampa. Upp med tältet och lägga sig direkt på tältgolvet med torrdräkten.

Visa kommentarer