Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Att paddla i 50 dagar, 50km per dag, runt Sverige

Detta var planen. Jag har molat över idén några år nu och skaffat erfarenhet och utrustning för just ett sådant här äventyr

HBB(Havspaddlarnas Blå Band) är ett koncept som grundades av Jim Danielsson 1990. Det går ut på att paddla hela Sveriges kust, en sträcka på ca 2200km från Svinesund till Haparanda. Det ska genomföras under samma kalenderår, utan hjälp utifrån. Läs mer om HBB här: havspaddlarnasblaband.se.
Samma år som jag paddlar, kör följande gäng:

Förra året

I fjol gjorde jag ett inte alltför seriöst försök att genomföra det. Detta utan att egentligen berätta mer än att jag skulle paddla på obestämd tid längs västkusten. Detta var vad jag beskrev för kollegor, nära och kära.

Tanken var att jag skulle jobba längs vägen, och fortsätta driva min webb-designfirma. Solceller, energisnål dator och MC-batteri var mina vapen. Det fungerade inte som tänkt, Sverige saknar någon sol att tala om, och laddaren till hela paketet var inte vattentät.

Självklart kunde jag spendera sommaren på andra kajak-äventyr, så totalts penderades 3 veckor i tält, med kajaken som gaspedal, och vattnet min asfalt. För att inte nämna fjällvandringen och bilracet till Venedig!

Detta år

Bättre förberedning, gällande timing. Jag behöver inte förlita mig på något annat än kajaken. Om jag kan jobba några timmar här och där, som inblåst, är det kanon. Paddlingen kommer dock först!

Efter att ha tränat med Tower Hamlets Canoe Club sen januari, och seglat med , har jag försökt hålla uppe vattensporterna. Det kommer visa sig grundläggande, då teknik och erfarenhet kommer vara väldigt viktigt under mina 50 dagar. Jag har självklart sprungit varannan dag sen oktober, för att vara någotsånär vältränad.

Jag planerar att vara färdig efter 50 dagar, med början på lördag den 18 maj från Svinesund. I runda slängar ska jag i mitten på juli ha satt mitt sista paddeltag för sommaren 2013. Jag kan inte tänka mig att jag kommer paddla mycket mer efter det!

Lycklig som jag är, har pappa lovat att köra mig till start och hämta mig vid målgången. Resorna är icke att förakta, 55 mil till Svinesund och 110 mil till Haparanda är inte att leka med. Tack så hjärtligt!

Om mig

Jag föddes i Sala för snart 22 år sedan. En rätt vanlig kille som jobbar med programmering, frilansandes ifrån London. Jag studerar, och driver några mindre företag, i webbdesign-branchen.

Det har alltid funnits en facination för vatten, men inte riktigt levt ut det. För nästan tre år sedan började paddla min nuvarande kajak, självlärd. Jag har sedan dess varit på ett par kurser och sessioner, för att förbättra tekniken.

Mina föräldrar har ofta släpat med mig på camping, oftast i husvagn, men emellanåt även i tält. Jag tände mitt första Trangia-kök som rätt liten, och fångade min första fisk likaså. Numer paddlar, fjällvandrar, seglar och springer jag. Söndagarna spenderas seglandes i Londons Canary Wharf, och tisdagskvällarna paddlandes upp och ner på Themsen.

Om hemsidan

Om du har läst såhär långt, vet du att jag är en programmerare. Jag har gjort hemsidan från grunden, baserad på mitt företag NyWebs system. Den är kopplad till min sattelitsändare, så jag kan skicka ut min position till hemsidan, bara genom att trycka på en knapp. Hemsidan har också ett administrationssystem, gjort för min iPhone. Designen på hemsidan lyssnar även på vilken skärmstorlek du har, så din upplevelse här maximeras.

Den är självklart specialgjord för mitt HBB-äventyr. Vill du kika på mitt system, lämna en kommentar så fixar vi det. För alla HBB-paddlare, sätter jag gärna upp ett konto, så att du kan ha ditt eget system, gratis. För att det ska vara riktigt användbart, behöver du ha en SPOT Messenger.