Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Bitter...

Torsdag
30
Maj

Viken - Landskrona 29km

Dagen började tidigt, för att fly undan de tidiga tee-tiderna på golfbanan. Väl nere på stranden var det ordentligt med folk ute på morgonpromenad, med eller utan hund. Jag spenderade en timme på att prata med folk, trevligt! 9.45 var jag på vattnet.

Därefter började det jobbiga. Jag hade dagen innan mätt ut att jag behövde paddla lite längre varje dag, för att nå mitt uppsatta dagsmål. När jag runtad sista udden mot Helsingborg, gick jag rätt mot hamnen. Jag höll mig således vid sidan av farleden, så det var inga problem. Jag tog sikte på en boj, och paddlade. Sen paddlade jag och paddlade, bojen kom inte närmre... Tillslut, efter att ha tagit i till max, kom jag fram. Då drog jag snabbt igång GPSen, jag drev bakåt i 2 knop. Motströms!

Klockan hade hunnit bli 14, så jag gick iland för lunch. Stekande sol, så jag tänkte ta ett bad. När jag anlände gick solen i moln, något bad blev det inte. Därefter skulle jag dra igång radion, men displayen var vattenfylld, lampan likaså, bra med vattentäta grejer! Så nu har jag ingen radio, nöd-mobilladdare eller ficklampa! Jag tröståt dubbel ranson mackor, sen började det regna. Jag hade inte stängt klädpåsen vid kajaken, men när jag skulle stänga den, hade jag fått kramp i benet, så fly förbannad hoppandes på en fot tog jag mig till kajaken och stängde påsen.

Inte alltför rolig lunch helt enkelt. När jag satt i kajaken märkte jag inte strömmen igen, och hade medvind. Jag hann med ett renande bad strax söder om Helsingborg också.

På den positiva sidan kan jag säga följande: Jag har passerat de mest utmanande delarna av kusten: Tjurpannan, Göteborg, Kungsbackafjorden, Laholmsbukten, Skälderviken, Kullen och nu också Helsingborg. Kvar har jag de utmanande Hanöbukten, Kalmar sund, Stockholms skärgård och Höga kusten, plus en jäkla massa mil. Som radio kan mobilen användas, och som ficklampa fungerar mitt kajak-varselljus. Min nuvarande tältplats i Landskrona är makalös, har tillochmed parkbänk! Sen såg jag fler tumlare än jag kan räkna till, bland annat 6 vid ett och samma tillfälle. Även sälar var det gott om.

Visa kommentarer