Sverige runt i kajak 2013 - Mårten Wetterberg

Ales stenar

Måndag
3
Juni

Ystad - Borrby 26km

Jag drog mig lite för att komma iväg imorse, det blåste ordentligt i tältduken. Nåväl, vid 10.50 var jag iväg, efter att ha snackat lite med förbipasserande pensionerade styrmän och annat.

Snabbt nådde jag inloppet till Ystads hamn. Precis efter nådde jag lä vid ett grund bakom vallen. Helt plötsligt blir det konstigt tyst bakom mig. Jag vänter mig om, och tre monstervågor rullar in mot mig! Vad ska jag göra? Surfa med dem?, nej, då surfar jag ju in i kullerstensstranden. Ta dem i sidan?, nej, jag är på ett grund, kommer inte kunna hålla emot när de bryter över mig. Jag hann precis få runt kajaken i tid för att ta dem brytandes framifrån, tur! Konstiga vågor, det var inga vågor annars i lä, ingen båt hade gått förbi, och inget rörde sig inne i hamnbassägnen. Mystiskt, säkert något stort contianerfartyg ute i farleden på Östersjön.

Det gick långsamt ner till Ales stenar, men tillslut var jag i Kåseberga, och tog varmrökt laxfilé med potatissallad, samt kikade på utsikten från Ales stenar. Jag tror jag åt mjukglass och drack kaffe i den korvmoj jag var i som typ 6-åring och åt sillburgare!

Fram till Sandhammaren gick det ruskigt fort, jag var uppe i 5.4 knop i medvind och medsjö. Någon hade dagen innan varnat mig för strömt vatten där, men det var inga problem. Nu tog jag tidig kväll vid 20.30, frånlandsvinden var rätt frustrerande på slutet.

Visa kommentarer